این روش شامل بررسی اعضای داخلی بدن بدون ایجاد برش های بزرگ است. معمولا آندوسکوپی از طریق دهان و مقعد انجام می شود.اما احتمال دارد برای برخی از آندوسکوپی ها از سایر روش ها مانند برش های بسیار کوچک استفاده شود. در این روش پزشک با استفاده از ابزاری مخصوص اندام های داخلی و عروق بدن را مورد بررسی قرار می دهد آندوسکوپ لوله ای بلند و انعطاف پذیر است که دارای دوربین و روشنایی است و تصویر تهیه شده از آن بر روی مانیتور قابل مشاهده است.دربرخی موارد و درصورت لزوم ازآندوسکوپی برای دریافت نمونه بافت و یا همان بیوپسی استفاده می شود.این روش بیشتر کاربرد تشخیصی دارد.یکی دیگر از کاربرد های این روش در طی عمل جراحی برای تشخیص دقیق موضع موردنظر یا تومور است.
ما در مرکز آهنگ سلامت تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی ایران داراری تیمی مجرب از پرستاران آماده ارائه خدمات هستیم
آندوسکوپی
معمولا پزشکان برای تشخییص بیماری های زیر ازاین روش تشخیصی استفاده می کنند:
- زخم معده
- پانکراس
- سنگ های صفراوی
- سرطان های دستگاه گوارش
- خونریزی های غیرقابل توجیه در دستگاه گوارش،واژن و..
- عفونت
- انسدادمری
- ریفلاکس معده
- یبوست مزمن
- بیماری روده التهابی
انواع آندوسکوپی :
(صورت،راه هوایی فوقانی مثل دهان و بینی و..دست ها و پاها،اندام تناسلی)
نکاتی که قبل از آندوسکوپی باید رعایت کنید:
مراقبت های قبل از آندوسکوپی بستگی به موضع مورد نظر که قرار است مورد بررسی قرار بگیرد دارد.بطورمثال،قبل از انجام این روش معده باید خالی باشد در نتیجه می بایست حداقل8ساعت قبل ازانجام این روش از مصرف خوراکی های جامد پرهیز نمود.قبل از انجام هر نوع آندوسکوپی پزشک را در جریان داروها و مکمل هایی که استفاده می کنید قرار دهید.
مراقبت های بعد از آندوسکوپی
آندوسکوپی سرپایی انجام می شود و نیاز به بستری بودن در بیمارستان ندارد،همچنین پس از انجام آن نیز تنها چندساعت نیاز به حضور دربیمارستان است.اما بهتر است پس از انجام آن یک نفر همراه بیمار باشد،زیرا به بیمار داروی بیهوشی تزریق شده و ممکن است هوشیاری کامل خود را به دست نیاورد.
آندوسکوپی ممکن است کمی ناراحت کننده باشد،به طورمثال پس از آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی احتمال گلودرد زیاداست درنتیجه بهتر است بیمار از غذاهای نرم استفاده کند.پس از آندوسکوپی ممکن است نشانه های ناراحت کننده ای تجربه کنید مانند:نفخ،گرفتگی و گلودردکه این نشانه ها با گذشت زمان بهبود می یابد.
خطرات آندوسکوپی
1-آسیب به اندام ها مثل سوراخ شدن
2-تب و عفونت
3-درد مداوم در ناحیه آندوسکوپی
4-قرمزی و تورم و التهاب درمحل خارش
کلونوسکوپی:روشی است که جهت مشاهده روده بزرگ و راست روده برای تشخیص بافت ملتهب،زخم و رشد غیرطبیعی بافت روده و پولیپ استفاده می شود.هنگامی که بیمار با مشکلاتی در اجابت مزاج،دردشکم،خونریزی از مقعد و یا کاهش وزن به پزشک مراجعه می کند برای بررسی دقیق تر غالبا به او کلونوسکوپی پیشنهاد می شود.
موارد تجویز کلونوسکوپی
1-بررسی سرطان روده از طریق کلونوسکوپی
2بررسی پولیپ ها
3-بررسی کمبود احتمالی آهن
4-وجود خون درمدفوع
5-بررسی تغییر در اجابت مزاج
6-بررسی کاهش وزن
7-سوزاندن زخم های درحال خون ریزی در روده
امادگی های قبل از کلونوسکوپی
- ازیک هفته قبل از روز انجام کلونوسکوپی از خوردن انار و انگور خودداری کنید.
- اگر درحال مصرف داروهای ضدانعقاد خون هستید(آسپرین،وارفارین،پلاریکس،و..)حتما پزشک را پیش از انجام کلونوسکوپی درجریان قرار دهید وبا نظر پزشک پیش از انجام کلونوسکوپی مصرف این داروهارا قطع کنید
- افرادی که دریچه مصنوعی قلب دارند قبل از انجام کلونوسکوپی باید آنتی بیوتیک مصرف کنند
اقدامات پس از انجام کلونوسکوپی
1-اثر داروها ممکن است تاساعاتی پس از کلونوسکوپی باقی بماند پس تا زمان بدست آوردن هوشیاری کامل روی تخت بمانید وپس از انجام کلونوسکوپی رانندگی نکنید.
2-احتمالا پس از کلونوسکوپی اندکی دل درد خواهید داشت چرا که درحین کلونوسکوپی ناگزیر مقداری هوا وارد روده خواهد شد.نگران نباشید و اندکی قدم بزنید تا رفع شود.
3-پس از انجام کلونوسکوپی می توانید رژیم غذایی قبلی خود را از سر بگیرید.
علائم خطرناک پس از کلونوسکوپی
- شکم درد بسیار شدید وغیرقابل تحمل
- خونریزی زیاد
- نفخ زیاد شکم
قابل ذکر است درشرایط فرضی،کلونوسکوپی می تواند منجر به پارگی روده بزرگ،خونریزی و اختلالات قلبی و تنفسی(به دلیل مصرف آرام بخش ها و مسکن های لازم برای کلونوسکوپی)گردد.
پلی پکتومی
یاعمل برداشتن پولیپ است.شایع ترین انواع پلی پکتومی شامل پلی پکتومی رحم و پلی پکتومی روده بزرگ است.به هرجهت پلی پکتومی ممکن است برای هر ناحیه ازبدن مثل بینی یا معده که امکان بروز پولیپ در آن ها وجود دارد انجام شود.پولیپ توده ای است که دربافت شکل می گیرد وبه درون فضای خالی گسترش پیدا می کند.پلی پکتومی برای برداشتن پولیپ های مسبب علائم که ممکن است سرطانی باشند یا آنهایی که نیاز به بررسی دارند،انجام می شود.
پولیپ چیست؟
پولیپ ها توده هایی هستند که از بافت بیرون زده به درون فضاهای خالی در بدن گسترش می یابند.برای مثال پولیپ های کولون دربافت روده بزرگ شکل گرفته و سپس به درون فضای خالی گسترش پیدا می کنند.
اکثر پولیپ ها خوش خیم هستند،برخی از آن ها سرطانی هستند وبقیه غیرسرطانی هستند.بدون بررسی پولیپ امکان تشخیص سرطانی بودن آن وجود ندارد،بنابراین به طور معمول پزشکان برداشتن پولیپ ها را برای بررسی سرطانی بودن آن ها توصیه می کنند.
تکنیک های جراحی برداشتن پولیپ
1-پلی یپکتومی فورسپس سرد:معمولا درمورد پولیپ های کوچک بکار می رود.
2-پلی پکتومی فورسپس گرم:مشابه روش فورسپس سرداست.
3-پلی پکتومی اسنیر:حلقه ای است که می تواند پولیپ را به دام انداخته و بردارد.
ریکاوری یا بهبود پس از پلی پکتومی
ریکاوری پلی پکتومی معمولا درحدود دوهفته طول می کشد.بیمارممکن است پس از عمل و مشخصا بلافاصله پس از پایان آن دچار دردشود.استفاده از داروهای ضد درد تجویز شده از سوی دکتر دراین مورد می تواند کمک کننده باشد.همچنین دچار شدن به مقداری خونریزی درپی انجام عمل امری عادی است اما درصورت بالا بودن مقدار خونریزی پس از عمل ،توقف خونریزی و شروع مجدد آن یا وجود بوی ناخوشایند که نشان دهنده ی عفونت است،بیمار بایدبا پزشک تماس بگیرد.
ریسک ها
- ایجاد سوراخ یا حفره در دستگاه
- خونریزی بیش از حد
- عفونت
- برداشت ناکامل پولیپ
همودیالیز چیست؟شایع ترین روش برای درمان نارسایی پیشرفته و دائمی کلیه است.
کلیه های سالم باخارج کردن مایع،موادمعدنی و مواد زائد اضافی خون شما را پاک نگه می دارند.آن ها درعین حال هورمون هایی را می سازند که استخوان های شما را مستحکم نگه می دارد و به تولید خون در بدن کمک می کند.هنگامی که کلیه ها دچار نارسایی می شوند مواد زائد زیان بار دربدن شما تجمع پیدا می کنند،فشارخون شما ممکن است بالا رود،مایعات دربدن شما تجمع پیدا می کند و ممکن است سلول های قرمز خون به اندازه کافی دربدن شما تولید نشود
همو دیالیز چگونه عمل می کند؟
همودیالیز فرایندی است که در آن افراد دچار نارسایی کلیه،خون از بدن بیمار خارج می شود و پس از تصفیه شدن در دستگاه دیالیز به بدن بازگردانده می شود.دستگاه دیالیز یا کلیه مصنوعی ماشینی است که می تواند مواد زائد نامطلوب را ازخون جدا کند یامواد موردنیاز را به آن بیفزاید.دستگاه دیالیز با انجام این عمل تعادل اسید و باز،و مقدار آب و محلول در بدن را کنترل می کند.
عوارض همودیالیز:
1-کاهش فشار خون
2-کرامپ(گرفتگی عضلات)
3-سندرم عدم تعادل
4-تهوع و استفراغ
5-تنگی نفس
6-افزایش فشارخون
7-سردرد
8-خونریزی
مزایا همودیالیز
1-نرخ مرگ ومیر پایین_2-کنترل بهتر فشارخون و کرامپ شکمی-3رژیم های غذایی ساده تر_4اثر کلیرانس بهتر و مشکلات کمتر
آموزش به بیمار
پرستار دیالیز حامی و مراقب بیمار بوده و با برقراری ارتباط مناسب از وی حمایت می کند.
بیمار باید درمورد داروهای مصرفی،زمان و نحوه مصرف،عوارض و نحوه اثر ان ها درحد معلومات خود آموزش ببیند تا ضمن مصرف دقیق نتیجه و عوارض آن را به تیم درمانی انتقال دهد
بیمار باید درمورد تغذیه،محدودیت ها و انواع غذاهای مصرفی در چهارچوب سلیقه،معلومات،سنن خانوادگی و نحوه تغذیه و عناصر موجود در داخل مواد غذایی،بایدها و نباید ها ومصرف مایعات با زبان ساده و درحد اطلاعات خود آموزش ببیند
آموزش کامل و نحوه مراقبت از فیستول و کاتتر توجه شود در صورتی که بیمار پس از پایان دیالیز تزریق عضلانی داشت یک ساعت پس از اتمام دیالیز انجام می شود زیرا بیمار هپارین گرفته و اگر بلافاصله یا ضمن تزریق انجام شود دچار خونریزی می شود.